Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Διακοπές στην πανέμορφη Ζάκυνθο!

Aυτός είναι ένας σύντομος, προσωπικός οδηγός για το πως να περάσετε τις πιο αξέχαστες διακοπές στο χιλιοτραγουδισμένο νησί του Ιονίου. Το "Λουλούδι της Ανατολής" κατά τους Βενετούς, την πανέμορφη Ζάκυνθο.


Στα νησιά του Ιονίου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και το αμάξι ή το μηχανάκι είναι σχεδόν απαραίτητα. Το νησί διαθέτει ωστόσο καλή αστική συγκοινωνία, οπότε αν το μπάτζετ σας είναι χαμηλό υπάρχουν λύσεις.

Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου στο λιμάνι της Ζακύνθου
Αν διαθέτετε λοιπόν μέσο μεταφοράς μπορείτε να μείνετε είτε στην πόλη είτε σε οποιαδήποτε τουριστική περιοχή της Ζακύνθου. Αν όχι καλό θα ήταν την πόλη να την απορρίψετε γιατί δεν διαθέτει ιδιαίτερα καλές παραλίες κοντά της που να προσεγγίζονται με τα πόδια. Επιλέξτε ανάμεσα σε Λαγανά, Καλαμάκι, Τσιλιβί, Βασιλικό και Αλυκές. Είναι τουριστκές περιοχές και διαθέτουν τα πάντα. Κάποιες ίσως περισσότερα κ από την ίδια την πόλη.


Πλατεία Δ. Σολωμού με το Μεταβυζαντινό Μουσείο
Το λιμάνι της Ζακύνθου βρίσκεται στην πόλη, μπροστά από την Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου, πολιούχου του νησιού. Οπότε με την αποβίβαση κιόλας μπορείτε να γνωρίσετε τη Χώρα. Η βενετσιάνικη πολιτεία καταστράφηκε ολοκληρωτικά κατά τους σεισμούς του 1953, ωστόσο η νέα πόλη χτισμένη σύμφωνα με την επτανησιακή αρχιτεκτονική είναι άκρως ενδιαφέρουσα και γοητευτική. Οι πλατείες Δ. Σολωμού και Αγ. Μάρκου οι οποίες περιβάλλονται από μεγαλοπρεπή κτήρια και Μουσεία, αποτελούν κομβικά σημεία συνάντησης. 

Ο Ναός της Φανερωμένης στη Χώρα
Επισκεφθείτε τα Μουσεία της Πόλης, Μεταβυζαντινό, Σολωμού και Κάλβου, Ξενόπουλου κ.α., τον Ι.Ν. του Αγ. Διονυσίου στο Λιμάνι και το μουσείο της Μονής, την ιστορική εκκλησία της Φανερωμένης, το Λόφο του Στράνη όπου εμπνεύστηκε τον εθνικό μας ύμνο ο Δ. Σολωμός, την καθολική Εκκλησία του Αγ. Μάρκου και το ενετικό κάστρο στην Μπόχαλη. 


Η πύλη του ενετικού κάστρου της Ζακύνθου

Αφού περιπλανηθείτε στα καντούνια της πόλης με τα ολάνθιστα μικρά μπαλκόνια των σπιτιών, κάντε τα ψώνια σας στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρου Ρώμα και στη συνέχεια πιείτε τον καφέ σας σε κάποιο από τα καφέ της παραλίας.

Ώρα για θάλασσα.

Παραλίες

Παραλία Porto Azzuro στο Βασιλικό
Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε τις παραλίες στην καταπράσινη περιοχή Βασιλικός. Το Porto Azzuro, η παραλία Bannana με την απέραντη χρυσή αμμουδιά, τα τρία μεγάλα beach bars και τα κάθε είδους watersports, την κοσμοπολίτικη παραλία του Αγ. Νικουλάου, την Casa Playa και φυσικά τον μοναδικό Γέρακα.


Παραλία Γέρακας στο νοτιότερο τμήμα του νησιού
Στην χρυσή παραλία του οποίου γεννά τα αυγά της και η θαλάσσια χελώνα. Αν δεν έχετε πρόβλημα με τους σκληροτράχηλους δρόμους επισκεφθείτε και την άγριας ομορφιάς, Δάφνη, επίσης παραλία ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα. Στο ίδιο "μύκος κύματος" και η πλήρως προστατευόμενη παραλία Σεκάνια. 

Η παραλία του Αγ. Νικολάου στο Βασιλικό
Συνεχίζοντας στα νοτιοδυτικά η τεράστια παραλία του Λαγανά (9 χιλιόμετρα ασταμάτητης αμμουδιάς) και του Καλαμακίου θα σας μαγέψουν. Εκεί θα δείτε και το νησάκι Αγ. Σώστης ή "Cameo" με τη μικρή του παραλία, που τις νύχτες λειτουργεί ως κλαμπ. Το προσεγγίζεις με τα πόδια περπατώντας πάνω σε μια ξύλινη γέφυρα. Τη νύχτα είναι πραγματικό όνειρο.

Η παραλία στο Μαραθωνήσι
Στο νοτιοδυτικότερο σημείο θα συναντήσετε την περιοχή Κερί. Η λίμνη Κεριού (λίμνη μην ψάξετε, μερικά καλάμια με ίχνη από πετρέλαιο υπάρχουν απλά) με την όμορφη ομώνυμη παραλία και πιο πάνω ο Μαραθιάς με τα  υπέροχα και βαθιά γαλαζοπράσινα νερά του θα σας μαγέψουν. Οπωσδήποτε μπείτε σε κάποιο καραβάκι και περάστε απέναντι στο Μαραθωνήσι. 


Η παραλία του Μαραθιά
Η μεγάλη του παραλία είναι από τις καλύτερες τις μεσογείου. Λευκή, ψιλή άμμος σε σχήμα γλώσσας με τα πεύκα να φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Επίσης περιοχή ωοτοκίας της χελώνας. Δείτε τις Μυζήθρες (τεράστιοι βράχοι μέσα στη θάλασσα) με μια υπέροχη μικρή παραλία σχεδόν ιδιωτική στην ίδια περιοχή του Κερίου και τις Καμάρες- Γαλάζιες σπηλιές (βράχοι με φυσικά θολωτά ανοίγματα). Φάτε στην ταβέρνα "Βότσαλο". Τέλειο φαγητό και υπέροχη θέα.

 Πόρτο Λιμνιώνας, στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου
Οπωσδήποτε επισκεφθείτε τον Λιμνιώνα στα βορειοδυτικά. Πεντακάθαρα νερά σαν πισίνα με τέλειους χρωματισμούς, ιδανικά για μάσκα και κατάδυση. Δεν υπάρχει παραλία, ωστόσο υπάρχουν ξαπλώστρες πάνω στους βράχους για να κάνετε ηλιοθεραπεία. Βουτάτε κατευθείαν στη θάλασσα, γι' αυτούς όμως που δυσκολεύονται, υπάρχουν λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια και εξέδρα για να πέσετε πιο ήπια στο νερό. Γευματίστε στην ταβέρνα με την υπέροχη θέα. 


Ο Μακρύς Γιαλός 
Τα καλύτερα φρέσκα ψάρια που μπορείτε να βρείτε. Κατ'ευθείαν από τη θάλασσα. Στην ίδια περιοχή επισκεφτείτε το Πόρτο Βρώμη, ένα πανέμορφο λιμανάκι με υπέροχη αμμουδιά, το Πόρτο Κούκλα και το Πόρτο Ρόξα. Όλες με ξεχωριστό τοπίο, άγριο αλλά μοναδικό. Απαιτείται να γνωρίζετε κολύμπι.


Πόρτο Βρώμη
Στις Βολίμες, υπάρχει ο Αγ. Νικόλαος για να κολυμπήσετε. Από εκεί ξεκινούν και μικρά πλοία για το Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές. Όλοι θα σας μιλήσουν για το πασίγνωστο Ναυάγιο. Μόνο με καράβι προσεγγίσιμο, από την πόλη με ολοήμερη κρουαζιέρα, είτε από τις Αλυκές, είτε ακόμα και από τις Βολίμες όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Το πασίγνωστο "Ναυάγιο"
Θα δείτε από κοντά και τις διάσημες γαλάζιες σπηλιές. Προσοχή τον Αύγουστο ο συνωστισμός είναι μεγάλος. Προτιμήστε να το επισκεφθείτε ή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, μη διστάσετε να το επισκεφθείτε και από ψηλά, απαθανατίζοντάς το από την οπτική που το έχει γνωρίσει όλος ο κόσμος. Υπάρχει ειδική "εξέδρα" που κυριολεκτικά αιωρείται.

Οι Γαλάζιες Σπηλιές ή "Καμάρες"
Κατεβαίνοντας ξανά προς το Νότο αλλά από την ανατολική πλευρά, θα σταματήσετε για μια βουτιά στον πανέμορφο Μακρύ γιαλό και στην μοναδική παραλία Ξύγκια, όπου τα νερά περιέχουν θειάφι, το οποίο προέρχεται από τις γειτονικές σπηλιές. Τα νερά παίρνουν ένα γκριζογάλανο χρώμα μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας. Ενδείκνυται για την ανακούφιση από ρευματισμούς και αρθρίτιδες. 

Παραλία Ξύγκια, τα νερά της οποίας περιέχουν θειάφι
Κατηφορίζοντας, οπωσδήποτε κάντε στάση στις Αλυκές και τον Αλυκανά. Ρηχές, πεντακάθαρες παραλίες, με πολλά μπαράκια και φαγάδικα. Η παραλία ατέλειωτη και βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Συμβουλή: Αν θέλετε σχεδόν ιδιωτική παραλία ρωτήστε πως να πάτε στο Ποταμάκι στην περιοχή Καταστάρι, κοντά στις Αλυκές. Δεν διαθέτει άμμο αλλά βότσαλο, όμως είναι μια μεγάλη παραλία με πολλά μοναχικά σημεία και τα νερά είναι πεντακάθαρα. Μόνο λίγοι τη γνωρίζουν. Κατάλληλη και για γυμνισμό. ;)

Η παραλία Αλυκές
Μετά επιλέξτε να γνωρίσετε το γνωστό Τσιλιβί ή Πλάνο. Τεράστια παραλία με πολλά beach bars, watersports και ότι επιθυμεί ένας επισκέπτης να δει σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού. Επίσης παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία, όπως και η Άμπουλα και το Κατραγάκι.

Η ατέλειωτη παραλία του Τσιλιβή
Κοντά στην πόλη υπάρχει η περιοχή Κρυονέρι. Βραχώδης παραλία, αλλά και με άμμο σε κάποια σημεία της (περιοχή ΕΟΤ). 

Φαγητό

Στην πόλη οπωσδήποτε φάτε στη "Βαρκαρόλα" (θα ακούσετε παραδοσιακές καντάδες) και στη "Θύμαλο" (φθηνό και καλό φαγητό). Η ταβέρνα "ο Κόμης" (λίγο ακριβή) αλλά με το πιο φρέσκο ψάρι και τα καλύτερα θαλασσινά στο νησί, στο λιμάνι του νησιού, κοντά στον Άγιο Διονύσιο, σας προσκαλούν για όμορφα γεύματα δίπλα στη θάλασσα. Από εκεί και πέρα πολλές επιλογές στην πόλη για φαγητό. Και ιταλικά εστιατόρια με τέλεια πίτσα και μακαρονάδες (πχ. "Spaghettomania" στην παραλιακή και "Alesta" στην πλατεία Αγ. Μάρκου απέναντι από την καθολική εκκλησία).

Πανοραμική άποψη της Χώρας της Ζακύνθου από τη Μπόχαλη
Oπωσδήποτε φαγητό στο "Σπίτι του Λάτα" στη Μπόχαλη. Η θέα από εκεί είναι από τις καλύτερες στο νησί. Όλη η πόλη στα πόδια σας, και όλο το Ιόνιο επίσης. Φαγητό εξαιρετικό. Προτιμήστε το κοκκινιστό μοσχάρι, θα με θυμηθείτε! Θα ακούσετε επίσης όμορφα εκτελεσμένες παραδοσιακές καντάδες. Προτιμήστε τραπέζι με θέα προς την πόλη. Όνειρο. Στη συνέχεια για επιδόρπιο οπωσδήποτε στάση λίγο πιο κάτω στο ζαχαροπλαστείο "Λάτας". Η θέα από εκεί ακόμη καλύτερη. Δοκιμάστε το παραδοσιακό γλυκό Φρυγανιά με παγωτό. Απλά μοναδικό.

Οι "Μυζήθρες" στο Κερί, με την μικρή κατάλευκη παραλία
Από εκεί και πέρα καλό φαγητό θα φάτε και στο Κερί (ταβέρνα "Βότσαλο"), στο Βασιλικό ("Ο αδελφός του Κώστα", "Ο Μπάμπης" κ.α.) και στην περιοχή Καμπί με το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο νησί, κάτω από τον τεράστιο Σταυρό ορατό από πολύ μακριά. Διάσπαρτα σε όλο το νησί ταβερνάκια με το δικό τους ξεχωριστό στυλ.

Διασκέδαση

Ξεκινήστε από τα μπαράκια της πόλης. "Base" και "Avant Garde". Συναγωνίζονται το ένα το άλλο, καθώς βρίσκονται δίπλα-δίπλα. Το Base διαθέτει όμορφη ταράτσα με θέα στην πλατεία Αγ. Μάρκου και την καθολική ομώνυμη Εκκλησία. Σερβίρονται μοριακά coctails για όλα τα γούστα. Αξιόλογο επίσης και το νέο καφέ - μπαρ "Rosto Roof Garden" δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζακύνθου, με άψογη θέα στη Χώρα.

Η πλατεία Αγ. Μάρκου με την ομώνυμη καθολική εκκλησία
Συνεχίστε ανεβαίνοντας προς τη Μπόχαλη. Το καφέ- μπαρ "Movida" είναι από τα πιο κοσμοπολίτικα του νησιού. Προσφέρει τέλεια θέα στην πόλη, λίγα βήματα από το ενετικό κάστρο. Διαθέτει δύο μπαρς, έξω στην αυλή και μέσα σε πιο κλειστό χώρο για χορό.

Οι Έλληνες διασκεδάζουν στα κλαμπς στο Αργάσι και όχι στο χαμό του Λαγανά. Αν θέλετε να ζήσετε την κραιπάλη των Άγγλων και των υπόλοιπων νεαρών Ευρωπαίων μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Σε κάπως ακραίο σκηνικό υπάρχουν πολλά μπαρς και κλαμπς με πάμφθηνα ποτά αμφιβόλου ποιότητας. Nιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια ξένη χώρα. Ξεχωρίζουν το "Coctail's and Dreams", το "Zeros" και το "Rescue". Διαθέτει σχεδόν όλα τα φαστφουντάδικα που υπάρχουν παγκοσμίως.

Το cafe- bar Movida στην Μπόχαλη
Στο Αργάσι ωστόσο τα πράγματα είναι πιο ανθρώπινα, αλλά επίσης με έντονη νυχτερινή ζωή. Οπωσδήποτε θα πάτε στο "Barrage Club", ψηφισμένο ως το τρίτο καλύτερο "Garden Club" της Ευρώπης, με τέλειο κήπο και κλειστό χώρο για πιο dance καταστάσεις. Αν είστε τυχεροί ίσως πετύχετε και κάποιον διάσημο DJ να παίζει στα decks. Δίπλα του τα κλαμπς "MO" και "Μinima". Δεν θα τα συνιστούσα. Λίγο «καγκουρίζουν». Προχωρήστε λίγο πιο πάνω, μέχρι να βρείτε το "Island Club". Καλοκαιρινό μπαρ με ωραία μουσική, υπέροχη θέα και πολύ καλό κόσμο. Δίπλα διαθέτει και μπουζούκια.

Το νησί Αγ. Σώστης πάνω στο οποίο στεγάζεται το club "Cameo"
Για πιο χαλαρές καταστάσεις το "Porto Fino" στην περιοχή Κρυονέρι είναι κατάλληλο για καλοκαιρινά κοκτέιλ κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα. Η διακόσμησή του είναι απλά μοναδική. Τα coctails άρτια φτιαγμένα και φροντισμένα. Σερβίρονται σε τεράστια ποτήρια για έξτρα απόλαυση. Αν έχει και φεγγάρι η βραδιά θα το δείτε να καθρεφτίζετε στα πόδια σας μέσα στο νερό. Για επίσης ρομαντική, δίπλα στη θάλασσα αλλά και λίγο πιο έντονη σε ακούσματα, επιλογή προτείνεται το beach-bar-restaurant "Ακρωτήρι North". Ανοιχτό και το πρωί για μπάνιο δίπλα στη Χώρα, μπιτς βόλλεϋ και όμορφα κοκτέιλ και πιάτα.

Χωριά της Ζακύνθου
Χωριά – Παραδοσιακά προϊόντα

Η Ζάκυνθος έχει επίσης υπέροχα παραδοσιακά χωριά από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα του νησιού. Ξεχωρίζουν τα χωριά Κοιλιωμένος, Έξω Χώρα, Άγιος Λέοντας, Βολίμες, Μαχαιράδο, με την ιστορική εκκλησία της Αγίας Μαύρας και το Κερί με τον παραδοσιακό οικισμό, μικρογραφία της παλιάς πόλης της Ζακύνθου. Δοκιμάστε το τοπικό κρασί, το ελαιόλαδο, το πικάντικο λαδοτύρι, το μοναδικό στον κόσμο νεροκρέμμυδο που καλλιεργείται στο χωριό Κυψέλη και το θυμαρίσιο μέλι.

Ο κάμπος της Ζακύνθου, σε πρώτο πλάνο το χωριό Μαχαιράδο
Προσκυνήματα

Η Ζάκυνθος διαθέτει πολλές όμορφες εκκλησίες επτανησιακής αρχιτεκτονικής, διάσπαρτες σε όλο το νησί και αρκετά ιστορικά μοναστήρια. Ξεχωρίζουν η Φανερωμένη (αριστουργηματικό δείγμα της αύρας της Αναγέννησης), ο Αγ. Νικόλαος του Μόλου και η Κυρία των Αγγλέλων στην πόλη, η Αγ. Μαύρα στο Μαχαιράδο, ο Αγ. Νικόλαος στον Κοιλιωμένο, η Παναγία η Κεριώτισσα στο Κερί, ο Αγ. Ιωάννης στη Λιθακιά κ.α. Αξίζει να τις επισκεφθείτε, είναι πραγματικά έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής. 

Το εσωτερικό του Ναού της Φανερωμένης στη Χώρα
Τα μοναστήρια της Ζακύνθου είναι, επίσης, πολλά, με μεγαλύτερο το γυναικείο μοναστήρι της Ελευθεριώτριας, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Λαγωπόδο. Επίσης, το μοναστήρι της Αναφωνήτριας αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού, χτισμένο το 14ο αι. Εκεί πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αγ. Διονύσιος και μόνασε για ένα διάστημα ο Άγ. Γεράσιμος. Άλλα γνωστά μοναστήρια είναι αυτό του Αγ. Γεωργίου Γκρεμνών, χτισμένο πάνω σ’ ένα βράχο στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή με την υπέροχη θέα στη γειτονική Κεφαλονιά, το Μοναστήρι της Παναγίας Σκοπιώτισας κοντά στο χωριό Αργάσι, κ.ά. 


Μονή Σκοπιώτισσας, στην περιοχή Belvedere (Όμορφη Θέα), στον Σκοπό
Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το διάσημο μαντολάτο και επίσης παστέλι και φ(ρ)υτούρα από τους υπαίθριους πάγκους κατά μήκος του λιμανιού. 

Αν κάνετε έστω και τα μισά από όσα σας πρότεινα, σας εγγυώμαι θα περάσετε αξέχαστα. Καλό Καλοκαίρι και καλές διακοπές!
3 σχόλια:

Eleni Christopoulou είπε...

Εξαιρετικό σχόλιο. Αρκετά βοηθητικό για τις διακοπές μας αυτό το καλοκαίρι. Πάω Ζάκυνθο 18-26 Ιουλίου!!! :-)

Eleni Christopoulou είπε...

Eξαιρετικό κείμενο*

Giorgos Proios είπε...

wow. Δεν περίμενα σε προσωπικό ιστολόγιο να βρω τέτοιον ολοκληρωμένο οδηγό διακοπών. Μπράβο σου! Ζάκυνθος λοιπόν!